top of page

Kaksi hehtaaria
(polkuja, kastematoja, varpuja, varoitusnauhoja, auringonkukan siemeniä, papanoita, neulasia, alkeisrihmastoa, räjähteitä)

2021-
 


video, löytömateriaali

Teoskokonaisuus sisältää kolme osaa: tilaan projisoitava video, viisi pieniltä näytöiltä toistettavaa videota ja löydetyistä materiaaleista (lehtiä, neulasia yms.) syntyvä installaatio.


Teoskokonaisuus on osa projektia, jota olen työstänyt kolmen muun taiteilijan kanssa. Materiaali on kuvattu Helsingin keskuspuistossa, Pirkkolan metsässä, jossa keväällä 2021 metsää kaadettiin uuden monitoimihallin alta. Seurasimme parin vuoden ajan metsän katoamista ja sen aiheuttamia reaktioita ihmisissä ja muissa alueella elävissä lajeissa ja työstimme näitä huomioita tahoillamme.
Olen kartoittanut Pirkkolan metsän aluetta elämää ylläpitävänä verkostona. Pirkkolan metsän arvo on siinä, että se on olemassa. Se ei ole ketään varten, vaan se on. Tämä oleminen koostuu rikkaista elämää ylläpitävistä verkostoista. Usein alueiden arvoa mitataan neliömetreissä, mikä toimiikin argumenttina biodiversiteettiä tuhoavan maankäytön puolesta. Pirkkolan monitoimihallin tieltä poistettu alue on pieni näin mitattuna. Kyseenalaistankin tämän tavan mitata arvoa ja tuon esiin olemisen arvon kaikessa sen monimuotoisuudessaan.


Ihminen on osa tuota monimuotoisuutta ja osana työstämäämme kokonaisuutta tarkastelen myös tätä toimijuutta. Alueen tuhoaminen on tuonut esiin vahvoja tunteita ja monet ovat aktiivisesti vastustaneet monitoimihallin rakentamista juuri Pirkkolan metsään. Pohdin aluetta tunteiden paikkana. Kaupungissa asuvana tarvitsen itsekin näitä paikkoja, joihin kohdistan kiintymykseni, tunteeni ja tarpeeni käsitellä surua. Tarvitsemme suremisen paikkoja ja monelle metsä elämää ylläpitävänä on sellainen. Radio Variaation jaksossa Takaisinkytkentä terve suru on prosessi, ei pysyvä tila. Suru on osa rakkautta. Pirkkolan metsän kaltaiset paikat tarjoavat meille mahdollisuuden suremisen prosessiin ja sen mukana kulkevaan rakkauteen.


Videossa nähdyt puut oli myös tarkoitus kaataa mutta säilyivät lopulta kansalaisaktiivien painostuksen myötä.

Ollut esillä:

2023-24 Metsä, Lappeenrannan taidemuseo

2022 Metsä, Poikilo, Kouvolan taidemuseo

2022 Aukko, Vapaan Taiteen Tila, Helsinki (Gaudé, Fleischmann, Holmström, Reittu)

bottom of page